Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Csökkentsük a születésszámot!

2019. május 24. - Dienes Tibor

Több helyről is bombáznak azzal, hogy milyen jó lenne ökológiailag, ha nem születnének meg a nem kívánt gyermekek. A hirdetők szerint akár 40 %-ot is elérheti a nem kívánt gyerekek aránya. Az egyik alapítvány azzal kecsegtet minket, hogy ha havi 3000 Ft-ot fizetünk nekik, akkor már nem is kell visszafognunk a fogyasztásunkat, mert tettünk valamit a föld megmentéséért.
Elsőre igaznak tűnik a dolog, támadhatatlan az okfejtés. Hiszen kevesebb ember kevesebbet szennyez és senki se sajnálja a nem kívánt gyereket, ha nem születnek meg. Legfeljebb azok, akik örökbe fogadnának.
Másodikra már vannak zavaró tényezők: 
- A project célja - a születésszám csökkenés - magától is megvalósul. Ahol az emberek beköltöznek a városba, jobban élnek, többet tanulnak, ott kevesebb gyerek születik. A gazdasági fejlődés szinte mindenhol születésszám csökkenést hozott.
- A célt az oktatással és a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférés könnyítésével érnék el. Lehet, hogy a nagy nyomulás mögött ezek gyártói állnak?
- A programot a szegényebb országokban vezetnék be, ahol az emberek karbonlábnyoma jóval alacsonyabb, mint a fejlett országokban. így a megtakarítás is kisebb, mintha a gazdagok csökkentenék a fogyasztásukat.
- Ezzel a módszerrel a környezetterhelés csak lassan csökkenthető, inkább a növekedése lassítható. Ha csökken a születésszám, akkor se biztos, hogy megfordul a trend és kevesebb ember lesz. 
- Az anyagokban nem találtam egy számítást sem arról, hogy ezzel a módszerrel kb hány gyerekkel kevesebb születik, és ezt mégis hogyan lehet ellenőrizni?
A másik gondom az, hogy a népesség csökkentését a gyerekszületés drasztikus csökkentésével csak lassan lehet elérni, de nagyon durva hatásai lesznek. Hiszen ha nincs elég fiatal, ki tart el minket ha megöregszünk? Ki dolgozik értünk? Ha lecsökken a fiatal népesség,akkor az öregek se élhetnek olyan sokáig mint most. 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr7514852130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása