Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

A klímakatasztrófa eljövetele 1.

Egy hosszú kánikula következményei.

2019. január 25. - Dienes Tibor

Sokat gondolkozom azon, hogyan kezdődik majd az igazi klímakatasztrófa. Biztosan nem egyszerre történik, mint egy aszteroida becsapódás, lehet olyan lassú lesz a változás, hogy talán még hozzá is tudunk közben szokni. De biztosan lesznek olyan elemei a klímaváltozásnak, amelyek gyorsan és nagyban fogják majd befolyásolni az életünket.
Ezek közül több is várható, például az egyik esélyes lehetőség a:

Hosszú, száraz kánikula júniusban és júliusban.

Júniusban és júliusban rövidek az éjszakák, magasan áll a nap, így a környezet hamarabb melegszik fel és nem hűl le annyira, mint pl. augusztusban. Ráadásul a legtöbb haszonnövény ilyenkor még az érési fázisban van, amikor a szárazság a legnagyobb károkat tudja okozni.
Akár már egy hónapos kánikulának is komoly hatásai lehetnek:
- Egészségügyi következmények: A nagy meleg sok embernek okoz problémát, az öregeknek, a szívbetegeknek végzetes lehet. A kórházak megtelnek, a halálozási ráta megnő. A meleg miatt sok étel romlik meg, emiatt az ételmérgezéses esetek is megnőnek. Egy hasmenés a kánikulában kiszáradáshoz vezethet. A melegben az emberek enerváltak lesznek. Sok fém annyira fel tud forrósodni a napon, hogy égési sérüléseket okoz.
- Mezőgazdasági következmények: Sok haszonnövénynek lesz végzetes a szárazság és a meleg. Jóval kevesebb lesz a termés, drágul az élelmiszer, csökken a gazdák jövedelme. Az állatok is megsínylik a meleget, csökken a tejhozam.
- Természeti következmények: sok kis tó, csatorna felmelegszik, elalgásodik, aminek halpusztulás a következménye. A vadon élő állatok is szenvednek, sok pusztul el közülük. Legrosszabbul a még nevelkedő kisállatok járnak majd. A növények is kiszáradnak, kevesebb táplálék jut az állatoknak.
- Társadalmi következmények: míg a tehetősebbek a hűtött lakásaikban - vagy elutazva hűvösebb helyekre - könnyen kibírják a kánikulát, a szegényebbek ismét rosszul járnak: többet szenvednek, betegek lesznek.
- Komoly anyagi károk várhatók: A száraz növényzetben a tűz hamar elterjed, nagy területek éghetnek le. A felmelegedett aszfalt rongálja az utakat, az autókat. 
- Gazdasági következmények: Nagy melegben a nem légkondícionált munkahelyeken nehéz lesz dolgozni, a munkavédelmi szabályok miatt is sok munkaóra esik ki, így csökken a gazdasági tevékenység. A hőségben a szerverek is lelassulhatnak, leállhatnak, így a légkondícionált irodákban se lehet majd dolgozni. Leáll az atomerőmű is, ha nagyon felmelegszik a Duna, az áramkiesések még több kárt okoznak majd. A későbbiekben az élelmiszerek árának emelkedése miatt lakosság vásárlóereje csökken, kevesebbet tud költeni másra, így sok vállalkozás eredménye romlik, tönkremegy, így nő a munkanélküliség.

A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr1914588192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jossarian 2019.01.27. 18:34:35

Es meginkabb, ki nem szarja le???
süti beállítások módosítása