Sokan gondolkoznak azon, hogyan lehetne a sok csomagolást megspórolni, ezzel is csökkenteni a környezetszennyezést. Pedig nem kell sokat gondolkozni, elég visszatekinteni a múltba.
Látogassunk meg egy korbeli közértet:
A kenyeret, a felvágottat, a húst, a sajtot pultból mérték ki, és papírba csomagolták.
Az üdítőitalokat, a sört, az ásványvizet, a tejet és a folyékony tejtermékeket visszaváltható üvegben árusították.
A vegyiáruk java részét: a szappant, a mosószereket papírba csomagolták. Folyékony szappan, mosószer nem volt. Ami folyékony volt - hypo - azt üvegbe tették, vagy nagyon erős műanyagba. A kozmetikai cikkek is üvegben voltak.
Műanyagzacskó helyett papírba tettek mindent.
A kimért árut - zöldség, gyümölcs - egy tálcában lemérték, majd beleöntöttük a szatyrunkba. ( Nem volt önkiszolgáló )
Bolti nejlonzacskó helyett saját vászonszatyorba vagy damilneccbe raktuk az árut.
Természetesen lassan megjelentek az első műanyagok: tejfölösdoboz, tejeszacskó, vegyszeresflakon. Kényelmesek voltak, mert nem kellett cipelni az üveget haza és vissza. Egyszerűbb volt mindent műanyagba rakni, meg higiénikusabb is. A rejtett költségekre meg csak most döbbenünk rá.