Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

A kapitalizmus pusztítja el az emberiséget?

2019. március 19. - Dienes Tibor

Azt halljuk mindenhol, hogy a kapitalizmus az egyetlen gazdasági rendszer, amely el tudta hozni az embereknek a bőséget és a jólétet. Ami igaz is, soha nem élt az emberiség ennyire nagy része ilyen jól. A szabad vállalkozás rengeteg erőforrást szabadított fel, az így megtermelt jövedelmekből jut sok mindenre.
Csak egy baj van: több erőforrást használunk el, mint amit a Föld meg tud újítani, a korábban felhalmozott tartalékokból élünk. És azok el fognak fogyni: nem lesz elég ásvány, termőföld, édesvíz, tiszta levegő.
A fosszilis kapitalizmus elmélete szerint az emberiség akkor kezdte el a túlfogyasztást, amikor elkezdte használni a fosszilis energiahordozókat, a szenet, a kőolajat, a földgázt. Ezek tették lehetővé az erre épülő ipari termelés, a közlekedés felfutását. És belőlük szabadult fel az a sok széndioxid, amely a klímaváltozást okozza.
Klímatudósok azt mondják, hogy van 10 évünk leállítani a széndioxid kibocsátást. Persze ez a gazdaságra vonatkozik, mi még vehetünk levegőt... 
Vannak zéró kibocsátású áramtermelési módok, ahogy a közlekedést is elektromossá tudnánk tenni. De ennek ellenére a kapitalista vállalkozások tovább folytatják a nagy széndioxid kibocsátással járó üzleteiket, újabb olajkutakat nyitnak, gázvezetéket építenek, ontják a belsőégésű motorokat. Tehetik, mert nem kell megfizetniük az igazi árat, a megváltozott klíma okozta károkat, így a fogyasztóknak is megfizethető mindez. Nem ők fizetik ki a katasztrófa károsultak kárait. Sőt mivel rengeteg pénzük van, ezért ők alakítják a politikát. Ehhez még csak nem is kell politikusokat megvenni, elég folytatni az eddigi marketinget: a boldogság a (túl)fogyasztásban van. Senki sem fog arra szavazni, hogy ezentúl nem autózhat, nem vehet meg felesleges dolgokat, viszont mindenért többet kell fizetnie, mert belevették az árba a tényleges környezeti költségeket. Ha az állam adót vetne ki a károk fedezésére, azzal bedöntené a gazdaságot, kevesebb adó folyna be és sokkal többen kérnének segélyt.
A klímakatasztrófát a kapitalizmus nem állítja meg. Persze alkalmazkodni fog, rengeteg pénzért a cégek vállalják, hogy pl. kivonják a széndioxidot a levegőből, megtisztítják a tengereket, de abból a pénzből is csak szennyező túlfogyasztás keletkezik. Ugyanis senki se fogja a tőkéjét veszni hagyni.
Amikor már nem lesz mit venni a pénzen, mert magától is bedől a gazdaság, akkor jöhet az állami elosztás. Ez a módszer már egyszer működött: hadikommunizmusnak hívták. Az észak-koreaiak előnyben lesznek, ők már most tudják mi az.



A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr6214701032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása