Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

A káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik?

2019. április 29. - Dienes Tibor

Sokan mondják, hogy a klímakatasztrófát csak a széndioxid kibocsátás drasztikus csökkentésével érhetjük el. de ezt a döntéshozók nem támogatják, hiszen ezzel a fogyasztást is csökkenteni kellene. Kevesen fogadják el, hogy csökkenjen az életszínvonaluk, munkanélküliek legyenek, csak azért, hogy később jobb legyen az emberiségnek. A többiek inkább klímaszeptikusok lesznek, tagadják a felmelegedést. Mint korábban is írtam, politikust klímavédelmi fogyasztáscsökkentő programmal soha nem választanak meg. Lásd: https://klimatuleles.blog.hu/2019/01/29/a_klimakatasztrofa_eljovetele_812

A The Economistban olvastam, hogy van olyan megoldás, ami kiiktatja ezt a problémát: a geoengineering, a klímaváltoztatás. A cikk példája szerint aránylag olcsón meg lehet azt oldani, hogy kéndioxidot juttassanak a levegőbe, ezt már egy gazdag ország is megteheti egyedül. Így nem kell a fogyasztást drasztikusan csökkenteni, több időnk marad leállni a széndioxid kibocsátással, sőt egy új üzleti tevékenység is keletkezik, állami forrásból, ami növeli a GDP-t.

A gond csak az, hogy amikor a kéndioxid leszáll a felső légkörből és keveredik a felhőkben levő vízzel, akkor savas eső lesz belőle, ami elpusztítja a növényzetet. De az emberiség nyer pár hűsebb évet legalább.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr1914793672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása