Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Mi lesz a vizeinkkel?

2019. január 21. - Dienes Tibor

A klímaváltozás hatásait már ma is érezzük: Télen sok a csapadék, nyáron gyakori az aszály. Idén a Duna vízállása a legalacsonyabb volt, mióta mérik, és a kevés csapadék miatt csökkentek a terméshozamok is. Néha jönnek nagyobb viharok, hirtelen rengeteg esővel, amelyek villámárvizeket okoznak.
Az aszály miatt csökkenhet a tavaink nagysága, a kisebbek akár ki is száradhatnak. A folyók vízhozama is csökken, ez nagy meleggel párosulva, komoly vízminőség romlást jelent majd, ami akár az élővilág pusztulásával járhat. A 2019-es januári ausztráliai halpusztulások nálunk is előfordulhatnak.
Mi Magyarországon úgy tudjuk, hogy víznagyhatalom vagyunk, de a felszíni vizeink 95 %-a külföldről jön. Ha a fekvízi országok több vizet használnak, akkor kevesebb jut nekünk. A talajvíz szintje is csökken a felszíni vizekével. A mezőgazdaság öntözési igénye nőni fog, de a kevesebb vízből azt nehéz lesz kielégíteni. Ráadásul az ivóvíz készletek is csökkenhetnek.
Mit tehetünk? 
Takarékoskodjunk a vízzel. Fontos lenne a már felhasznált vizek újrafelhasználása, mint a csapvíz Wc tartályba vezetése. .
Fogjuk meg a csapadékvizet. Ha leesik a csapadék, azt gyorsan elvezetjük, bele a csatornába, a közeli folyóba. A nagy esők után csak a kár marad, a víz elfolyik. Kis záportározókkal kellene megfogni a csapadékvizet, és utána öntözésre felhasználni. Tanuljunk Albániától, ahol nagyon sok kisebb nagyobb víztározó van a dombok között, amelyek a téli csapadékvizet őrzik meg nyárig, hogy lehessen belőle öntözni. A nagyobb tározók rekreációra illetve haltenyésztésre is alkalmasak. Régen a mediterrán területeken minden nagyobb háznak volt saját ciszternája, amely az esővizet gyűjtötte össze, és a ház vízellátását biztosította.
Állami szinten is szükség lenne a cselekvésre. A víz ára még mindig nem ösztönöz a takarékosságra, ráadásul az árak országos egységesítése nem tükrözi, hogy bizonyos területeken bizony drágább az ivóvíz előállítása. A mezőgazdaságot is át kell állítani kevésbé vízigényes termelésre, illetve az öntözési technológiákat is korszerűsíteni kell. Ha Izraelben tudnak termelni a sivatagban, akkor nálunk is megoldható. A záportározók, az öntözőcsatornák építése is állami feladat.
Tennünk kell valamit, amíg még van elég vizünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr6214579996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása