Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Mi legyen az építőiparral?

2019. január 17. - Dienes Tibor

A The Economist cikke szerint az cementgyártás adja a világ széndioxid termelésének 6 %-át, amihez az épületekbe való acél termelése további 4 %-ot tesz hozzá. A cikk szerint a fa lehet a megoldás erre a problémára. A glulam - a ragasztott, laminált fa termelése hatodannyi energiát fogyaszt, mint a cementé, ráadásul az élőfa megköti a széndioxidot, amit utána az épületben magában is tart, csökkentve az üvegházhatást. Ráadásul ugyanolyan erős mint a vasbeton és újrafelhasználható. Sőt a tűzállósága is hasonló a betonéhoz. Norvégiában már 85 méter magas házat építenek fából.
Tehát a glulam a jövő építőanyaga. Már csak el kell fogadtatni az építő cégekkel, a vevőkkel és a hatóságokkal.
Természetesen a glulamnak is vannak hátulütői. Jó minőségű deszkákból készítik, amelyekből a hibákat is ki kell vágni. Ahhoz, hogy sok cementet ki tudjanak váltani, rengeteg erdőt kell telepíteni, amelyek sok mezőgazdasági területet foglalnak majd el. Ráadásul elsősorban tűlevelű fákból készítik, és a fenyőerdők nem éppen a biodiverzitásukról híresek. De északon, ahol sok a fenyves, illetve nem túl jó a talaj, komoly ipar épülhet a glulamra.


A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr9814568184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása