Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Költözzünk falura?

2019. január 23. - Dienes Tibor

Sokan menekülnek el a városokból falvakba, kilépve a városi létből. Ők elsősorban a stressz elől menekülnek, vagy a nyugdíjas éveiket akarják nyugodt környezetben eltölteni. Vannak az ökofalvak, ahol többen összeállnak egy közösségbe, és önellátásra törekednek. Ezeket az embereket nem a klímaváltozás motiválta.
Vajon érdemes-e a klímaváltozás elől falura menekülni, vagy milyen okokból  kellene falura menni a klímaváltozás miatt? Ezt gondolom most végig.
1. A meleg ellen. Ebben ez esetben olyan helyet kell keresünk, ami nem melegszik fel nagyon. Hegyi falvak, vizek melletti települések jöhetnek szóba, ezek kevésbé melegednek fel. Ha bírjuk a nyugalmat és van jövedelmünk, vagy tudunk távmunkában dolgozni, akkor költözzünk.
2. Hogy biztos legyen élelmünk. Sok városi gondolja, hogy falun az a jó, hogy megterem minden. Ahogy a kiskertben is szépen terem a zöldség, a gyümölcs. Ez nem így van: a mezőgazdaság is szakma, érteni kell hozzá. Számoljuk ki, hogy mennyit eszünk meg egy héten, mit eszünk és rájövünk, hogy az nem terem meg a kertben. Nagyon le kell redukálnunk a fogyasztásunkat, ha magunkra akarunk támaszkodni. Vannak persze ökofalvak is, amelyek közösségben termelik meg a maguk élelmét. De ez rengeteg munkával jár. Ráadásul a klímaváltozás a mezőgazdaságra is hat, és egy katasztrófális termés nagy bajt jelent. De attól, hogy az élelmük biztos, a többi szükségletünket a föld nem elégíti ki. Áramot talán még tudunk termelni - napelem, szélkerék, vízkerék - de ruhát már nem tudunk készíteni magunknak, nem szólva a műszaki cikkekről.
3. Hogy elmeneküljünk a katasztrófa hatásai elől. Nem fog sikerülni. A meleg, a rossz idő oda is eljut. A menekültek - akár külföldről, akár a városból - is odatalálnak hozzánk, ráadásul ha éheznek, akkor megeszik a mi élelmünket is. 
4. A közösségért. A falvak közössége zárt. Aki oda költözik, az évtizedek múlva is gyüttment lesz, nem fognak minket megvédeni, segíteni. 
Gondoljuk végig a következőket is:
- Ha szeretjük a városi életet, akkor nehéz lesz falura költözni, elhagyni mindazt, amit a város kínál. Ha ingázunk a városba, azzal csak a szennyezést növeljük.
- Ha nem akarjuk feladni a városi létformát, de a városi meleg elől elmenekülnénk, mondván ott nem melegednek fel a házak, akkor beléptünk a hétvégi házasok közösségébe. Két lakás fenntartása, az utazgatás nem környezetbarát dolog.

Ha nagy a baj, a falu talán tovább bírja, mint a város, de a városiak a faluban nem biztos, hogy jobban bírják majd,

A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr1214584216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása