Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan fogyasszunk klímatudatosan?

2019. január 05. - Dienes Tibor

Ezt mindenki tudja: vegyél hazait, nem csomagolt terméket, ha lehet ne autózz, ne pazarolj, kapcsold le a villanyt...

A klímaváltozásnak egy oka van: a túlfogyasztás, és ebből származik a környezetszennyezés.
Tehát fogyasszunk jóval kevesebbet! Itt van a módja:
- Csak azt vegyük meg, amire TÉNYLEG szükségünk van.
Ne shoppingoljunk, hanem vásároljunk, csak azt ami kell. Ne vegyünk semmit azért mert olcsó, vagy mert hátha jó lesz még valamire, vagy mert olyan szép. Senkinek sincs szüksége a 30. bögrére, a hatodik csizmára, de még a szemétből készített újrahasznosított dísztárgyra sem. Ha ajándékot veszünk, akkor olyat vegyünk, ami hasznos is, senki se örül igazán a felesleges szemétnek, még ha el is várja az ajándékot.
- Az olcsóbbat vegyük meg.
Amit mi elköltünk az másnak jövedelem. Ha a drágábbik dolgot vesszük meg, csak azért mert az márkás, akkor gondoljuk meg, hogy a felára - mondjuk a bolt sajátmárkás termékéhez képest - nagyobb jövedelmet jelent valakinek, aki ezt túlfogyasztásra költi, illetve elmegy marketingre, ami szintén nettó pénzkidobás azaz környezetszennyezés.
- Ne dobjuk ki az élelmiszert, meg se vegyük, ha nem esszük meg.
A hétvégi nagybevásárlás a környezetszennyezés netovábbja. Beülünk az autóba, megyünk vele valamennyit, aztán megveszünk mindent, ha kell ha nem. Persze néha van erre is szükség, amikor megvesszük a nehezebb dolgokat - lehetőleg nagy csomagolásban, mert az kevésbé környezetterhelő - és a tartós élelmiszereket. De a napicikkeket akár naponta is megvehetjük a közeli boltban. Akkor csak annyit veszünk amennyi kell, és olyat amit szeretnénk. Bónuszként vehetünk majdnem lejárt szavatosságú élelmiszereket is olcsóbban, megmentve azt a kidobástól.
- Ne dobjuk ki azt ami még működik és korszerűnek számít.
A 10 éves tv készüléken is lehet nézni a filmet, nem kell újat venni, amíg jól működik. Az 5 éves laptop is jó dolgozni, legfeljebb nem olyan gyors. A 3 éves telefon is tud mindent, ami kell nekünk ,így se használjuk ki a tudásának nagy részét. Az autó is elmegy 15-20 évet, ha karbantartjuk. Ha mégis újat veszünk mert a régi nem tud valami számunkra elengedhetetlenül fontosat, akkor legalább adjuk el a régit.
- A presztízsfogyasztás környezetpusztítás.
Ha valaki egy sportkocsival jelenik meg, akkor irigyeljük, de jól megy neki. Én lenézem, mert az csak egy egopótlék, és annak is nagyon környezetszennyező. Gondoljunk arra, hogy az egy szerencsétlen ember, aki a személyes hiányait pótolja környezetszennyező módon. Ezt akár meg is mondhatjuk neki. De ugyanilyen szennyező az is, aki mindig új és drága mobilt, laptopot, kabátot, cipőt vesz, hogy pár óráig őt irigyeljék, ő legyen a központban. A luxuscikket drágák és így további fogyasztást azaz környezetszennyezést generálnak. Ha valaki arra büszke, hogy neki milyen drága kerékpárja van, és milyen ruhái és kiegészítői vannak hozzá, akkor ő több környezetszennyezést indukál akkor is, ha mindig biciklizik, mint aki ezt megoldja egy olcsó biciklivel, utcai ruhában. A túlfogyasztás környezetvédelemnek álcázva is környezetszennyezés. Csak azért ne vegyünk meg semmit, mert van rá pénzünk.
- Vegyünk hazait, de.
Nem biztos, hogy a hazai kevésbé környezetszennyező. A nagyobb hatékonysággal termelt lengyel zöldség még szállítással együtt is kevesebb szennyezést okoz, mint a távolabbi magyar gazda sokkal nagyobb egységnyi ráfordítással termelt, öreg kisteherautóval szállított zöldsége. Az ár ebben jó útmutatót ad.  Persze ne vegyünk chilei bort, még ha olcsóbb is, gondolkozzunk el. A szállításban nem csak a távolság számít, hanem a hatékonyság is. Kevesebbet szennyez egy vagyonnyi áru Németországból, mint egy furgonnyi 100 km-ről indulva Magyarországról.
- Hagyjunk fel a környezetpusztító tevékenységeinkkel:
Szeretünk csak úgy autózni? Repülővel megyünk nyaralni távoli, még érintetlen helyekre? Hegymászók vagyunk, akik azért másznak fel egy hegyre, mert ott van? Szurkolók vagyunk, akik messzire utaznak, hogy megnézzenek egy meccset élőben, ami a tv-ben is megy? Gyűjtők vagyunk, akik azért vesznek meg dolgokat, hogy utána otthon nézegessék? Van egy  motorunk, hogy néha kiengedjük a gőzt némi száguldozással? Szeretjük a luxust? Rengeteg ruhánk van? Minden évben új díszeket veszünk az élő karácsonyfánkra? Sok házikedvencünk van, és sokat költünk rájuk? Vadászok vagyunk, és messzire elutazunk egy trófeáért? Pár évente újra berendezzük a lakásunkat? Tegyük fel magunknak a kérdést: a kedvenc időtöltésünk mennyire környezetpusztító, és ha nem lehet azt környezetbarát módon űzni, akkor hagyjuk abba.

Ha valaki azt kérdezi, hogy mégis miért tegyem meg a fentieket, amikor az én tevékenységem nem oszt, nem szoroz a globális szennyezésben, akkor az a válaszom, hogy ÖNZÉSBŐL magunk miatt fogadjuk meg a fentieket.
Ugyanis ha kevesebbet fogyasztunk, akkor több pénzünk marad arra az időre, amikor jön a drágulás, a válság és kevesebb jövedelemből kell kifizetnünk a magasabb árakat. A másik bónusz, hogy mire mindenki rákényszerül emiatt a meggondolt fogyasztásra, addigra mi már profik leszünk benne. Magunknak is jót teszünk, ha környezettudatosan fogyasztunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr7814537784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása