Mi vár ránk, mit tehetünk és mit nem teszünk?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Hogyan alkalmazkodjunk a klímakatasztrófához?

Mit tehet a politika a klímakatasztrófa ellen?

2019. január 03. - Dienes Tibor

A 2018 decemberi katowicei klímacsúcs után a politikusok megkönnyebbültek, mert megtettek mindent a globális felmelegedés ellen. Van szabálykönyv, amiben le van fektetve, mit kell tenni. Hurrá.
Kb 12 évünk van, hogy drasztikusan csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását és 32 évünk arra, hogy lenullázzuk azt.
Ehhez csak annyit kellene tenni a politikának, hogy megdrágítsa a fosszilis üzemanyagokat, kiváltsa azokat környezetbaráttal. Ennek a legjobb módja az adóemelés az üzemanyagok árában. Macron megpróbálta Franciaországban, komoly tüntetések jöttek - sárgamellényesek - visszakozott gyorsan. Más politikusok már meg se fogják próbálni, sőt, jönnek a populisták - Trump, Bolsonaro, Orbán - és azt mondják, hogy hülyeség ez az egész, inkább fogyasszunk többet, égessünk szenet, pusztítsuk nyugodtan az erdőket és a fákat.
Valahol igazuk is van: az éljünk jól tetszik a szavazóknak, az éljünk rosszabbul, cserébe azért, hogy később túlélhessünk, meg nem nyerő a választásokon. Tehát nem lesz itt semmilyen komoly politikai fellépés a klímaváltozás ellen. Jöhet a meleg, a szélsőséges időjárás, a viharok, a fajok kipusztulása.
De mit tehetünk mi?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimatuleles.blog.hu/api/trackback/id/tr814531508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása